2008-04-26

Milyen gyülekezetbe járjunk? - Francis Schaeffer levele

"Kedves Andrew!

Köszönöm a hosszú leveledet, amit tegnap kaptam kézhez. Köszönöm a munkádról szóló színes képeket és a rólad készült képet is. Bárcsak az összes leveledet azonnal meg tudnám válaszolni, de két hónapja nyakig egy film készítésében és egy könyv írásában vagyok... ezért most nem tudok a munkáddal kapcsolatban írni, de visszatérek majd rá. A leveled másik részével kapcsolatban (ami a gyülekezeti kérdést illeti) azonban úgy gondoltam, szükséges, hogy gyorsan írjak, mert mélyen átérzem a te és feleséged problémáját.

Sajnos nagyon gyakori az a probléma, amivel abban a gyülekezetben ti is találkoztok. Csak az Úr mondhatja meg nektek, hogy ott kell-e maradnotok vagy sem. Amit mondok, az tehát inkább általános megállapítás, amit kérlek, imádkozzatok át.

Azt gondolom, olyan gyülekezetbe kell járnunk, amely megfelel annak az elvárásnak, amiről a Two Contents, Two Realities c. könyvecskémben írtam. (Ha nincs meg, ajánlom, hogy szerezd be.) A könyvben a következő szempontok szerepelnek: először is a gyülekezetben (közösségben) legyen valódi bibliai tartalom; másodszor lehessen őszinte kérdésekre őszinte válaszokat találni; harmadszor, legyen valódi lelki élet; és negyedszer, legyen igazhitűség a közösségi életben is (vö. valódi keresztény szeretet és egymásról való gondoskodás).

Evangéliumi körökben gyakran jelen van az a 'plátóni' felfogás, mely az értelmet és a helyénvaló testi gyönyöröket gyanakvással szemléli. Szerencsére ma már jobb a helyzet az evangéliumi kereszténységben mint évekkel ezelőtt, és örömmel tölt el, hogy ebben L'Abri és a labris könyvek valódi változást hoztak az evangéliumi kereszténység számos területén. Sajnos nem lehet ugyanakkor azt mondani, hogy mindenhol változás állt volna be.

Az én személyes véleményem a leveledet olvasva az, hogy próbáljatok olyan közösséget keresni, mely megfelel mind a négy pontnak, még ha egyikben sem tökéletes - hiszen egyetlen csoport vagy gyülekezet sem tökéletes mind a négy vagy akár csak az egyik pontban is.

Ha továbbálltok, tegyétek ezt szelíden és kerülve azt, hogy nagy felfordulást hagyjatok magatok mögött. Valódi szeretetet kell mutatnotok és nem kell igazolást keresnetek a döntésetekhez akár a gyülekezeten belüliek, akár a kívülállók előtt.

Remélem ez segítséget jelent, mert, ahogy írtam, átérzem a problémátokat. Sajnálom, hogy nem tudok most a leveled művészettel kapcsolatos részéről írni, de biztos vagyok benne, hogy meg fogod érteni, ismerve azt a nyomást, ami alatt most vagyok.

Add át a köszöntésemet a feleségednek.

Üdvözöllek az Isten Báránya nevében:
Francis A. Schaeffer

1975. március 18."